Edellinenseuraava   Digitaalielektroniikka

Loogisia perusoperaatioita

Seuraavaksi esitellään loogisten porttien perusmuotoja. Toimintaa on pyritty havainnolistamaan kytkimien ja lampun avulla.

AND

AND eli JA -operaatiota voidaan kuvata sarjaan kytketyillä kytkimillä. Riittää, että toinen kytkimistä on auki, niin lamppu ei pala. Lamppu palaa siis vain siinä tapauksessa, että molemmat kytkimet ovat kiinni (JA).

L = S1 JA S2


AND -operaatio kytkimillä toteutettuna sekä kuvan perusteella muodostettu totuustaulu.

AND portin tyypillisimmät piirrossymbolit elektroniikassa ovat seuraavassa kuvassa. Piirtotapoja on monia, yleisimpinä kuitenkin alkujaan amerikkalainen tapa:

amerikkalainen IEEE

Kykimiä ja tietysti digitaalielektroniikan AND piirin tuloja voi olla myös useampia. Jos esimerkkikytkentäämme lisätään kolmas kytkin sarjaan, on kaikkien kytkimien on oltava suljettuna, jotta lamppu palaisi. Jos yksikin kytkimistä on auki, lamppu ei pala.

     L = S1 JA S2 JA S3


Kolmikytkiminen esimerkki AND-operaatiosta totuustauluineen.

OR

OR eli TAI -operaatiota voidaan havainnollistaa rinnan kytketyillä kytkimillä. Jos kumpi tahansa kytkimistä tai molemmat ovat kiinni, niin silloin lamppu palaa. Ainoastaan kun kummatkin kytkimet ovat auki, lamppu ei pala:

    L = S1 TAI S2


OR operaatio kahdella  kytkimellä ja lampulla esitettynä. Totuustaulusta nähdään, että kaikissa muissa tapauksissa lamppu palaa (looginen tosi) paitsi tilanteessa, jossa kumpikin kytkin on auki.


Kaksituloisen  OR portin piirrossymbolit on esitetty seuraavassa kuvassa

amerikkalainen IEEE

Luonnollisesti myös OR-portissa voi olla useampia kytkimiä / tuloja. Loogisia operaatioita voidaan myös yhdistellä monimutkaisempien loogisten tilojen käsittelyä varten. Kytkinesimerkkinä AND ja OR porttien yhdistäminen.

Edellinenseuraava  
© Mikko Kuisma, Satu Leinonen