Suurennettu kuva ohjelmoitavan logiikkapiirin sisäisestä periaatteellisesta rakenteesta. Kuvassa näkyy johdotusmatriisi, joka ohjelmoidaan suunnittelijan toimesta. Tässä kuvassa ei näy kuin muutama digitaaliportti koko piirin sisältä, yksittäisiä lohkoja pienissäkin ohjelmoitavissa piireissä on vähintään tuhansia.
Kuva piirilevyllä olevasta FPGA-piiristä. Kuten liityntäjalkojen lukumäärästä näkee, on piirin sisällä huomattavasti suurempi määrä tavaraa kuin mitä yksinkertaisissa logiikkapiireissä.
Muistit
Digitaalisten piirien muisteja on myös hyvin monenlaisia, käydään tässä läpi muutama esimerkki. Yksinkertaisimmillaan muisti on aikaisemmin sivuttu yhden bitin kiikku, johon voidaan tallentaan yhden bitin verran informaatiota muistiin. Toisena esimerkkinä tietokoneissa käytettävät muistit, joihin voidaan tallentaa jopa useita satoja megatavuja digitaalista informaatiota. Karkeasti jaoteltuna muistit voidaan jakaa myös kahteen tyyppiin: ROM ja RAM. ROM (Read-Only Memory) on muisti, josta pystytään lukemaan tallennettu tietoa, johon tallennettu tieto ei häviä ja tietoa ei pysty helposti tai vahingossa muuttamaan. RAM (Read And write Memory) taas on muisti, johon voidaan kirjoittaa ja josta voidaan lukea tietoa. RAM-muistissa olevaa tietoa voidaan muuttaa käytön aikana, ja usein RAM muisti tyhjenee kokonaan virran katketessa. Sekä ROM- että RAM- muisteja on useita eri alalajeja, joiden toiminta poikkeaa toisistaan paljonkin. Puolijohteista koostuvien muistien lisäksi tarjolla on esimerkiksi magneettisia ja optisia levyjä, jotka voidaan mieltää jossakin määrin myös muisteihin kuuluvaksi.
Mikroprosessorit
Mikroprosessoreja on myös hyvin eri typpisiä. Lukijalle varmaan ensimmäisenä mieleen juolahtaa PC-tietokoneessa oleva Intel i5 tai vastaava, mutta mikrotietokoneissa käytettävät prosessorit ovat vain yksi prosessoriperheen alalaji. Prosessorit ovat optimoitu yleensä jotakin tehtävää varten. Esimerkiksi PC-tietokoneissa olevat prosessorit ovat optimoitu lähinnä yleiskäyttöisiksi, PC-yhteensopiviksi, prosessoreiksi, joilla onnistuu henkilökohtaisissa tietokoneessa tarvittava laskenta, kuten nettiselailu, videoiden katselu ja kevyt toimistotyöt, jollakin kohtalaisella nopeudella.
PC:n tai pelikonsolin sisällä on myös on usein myös erillinen näytönohjeimen prosessori, joka poikkeaa melko lailla pääprosessorista. Näytönohjaimen prosessori on optimoitu laskemaan mahdollisimman nopeasti erilaisia grafiikkaan ja videokuvaan liittyviä tehtäviä. Näytönohjaimen prosessori edustaa alalajia digitaalisista signaaliprosessoreista (DSP, Digital Signal Processor), jotka on optimoitu mahdollisimman nopeaan signaalinkäsittelyn laskentaan (esim. kuva, ääni, koodaus tiedonsiirrossa ...).
Prosessorien sukuhaarassa laiteläheistä käyttökohdetta edustavat nk. mikrokontrollerit (microcontrollers), jotka on optimoitu taas nimensä mukaisesti usein kontrolloimaan, ohjaamaan, jotakin elektronista järjestelmää. Näistä järjestelmistä esimerkeinä digitaalisesti ohjattu pesukone tai mikroaaltouuni, teollisuuden monet koneet tai auton elektroniset järjestelmät, kuten lukkiutumattomat jarrut, ohjaustehostin tai moottorin ohjaus ja päästöjen hallinta. Mikrokontrollereihin on ympätty varsinaisen laskennan tekevän prosessoriytimen lisäksi usein monenlaisia tietokonejärjestelmän osia, kuten muisteja, AD- ja DA- muuntimia, digitaalisia tuloja ja lähtöjä (IO, Input-Output). Näillä liitynnöillä voidaan esimerkiksi mitata ja ohjata ohjattavan järjestelmän toimintaa, jolloin mikrokontrollerilla voidaan toteuttaa jonkin järjestelmän digitaalinen äly lähes yhdellä piirillä.
ASIC
ASIC (Application Specific Integrated Circuit, "asiakaspiiri") on yleisnimitys tiettyä sovellusta varten tehdystä mikropiiristä. ASIC ei ole pelkästään digitaalisen elektroniikan komponentti, vaan ASIC voi olla täysin analoginen komponentti, tai sisältää sekä digitaalista että analogista elektroniikkaa. ASIC on tehty suorittamaan pelkästään tiettyä tehtävää, esimerkiksi matkapuhelimessa huolehtimaan puheen koodaamisesta GSM-standardin mukaisesti tai vaikkapa ohjaamaan tehoelektroniikan komponentteja kannettavan tietokoneen akkulaturissa.
Kuva tietokoneen äänet toteuttavasta ASIC-piiristä.
|