Edellinenseuraava   Digitaalielektroniikka
Transistoritason tarkastelua

Palataan vielä transistoreihin hetkeksi, ja tarkastellaan mitä aiemmassa osassa ollut hokema transistoria voidaan käyttää kytkimenä voi mm. tarkoittaan. Alla olevassa kuvassa on esitetty n- ja p-kanava sulku-FET kytkimenä. Matalampaa ja korkeampaa jännitetasoa esittää kuvassa symbolit 0 ja 1, kuten digitaalisessa järjestelmässä yleensäkin.


Transistori kytkimenä digitaalisesti tarkasteltuna. Jos n-kanava avaus FET:in G-S -jännite on nolla, vastaa transistori avattua kytkintä, a-kuva. Vastaavasti b-kuvassa G-S -jännite on riittävä, jotta transistori johtaa. p-kanava FET:illä toiminta on päinvastaista, kuvat c-d.



Ideaalisen kytkimen avulla voidaan toteuttaa yksinkertaisia loogisia portteja, joista ensimmäisenä NOT. NOT portin totetuttamiseen tarvitaan kaksi transistoria, seuraava kuva.


NOT toteutettuna kahdella FET:illä. Kuvassa on käytetty 5 V:n jännitettä, kts. ensimmäisen sivun alakuva.

Lisäämällä kytkentään transistoreita, voidaan toteuttaa monimutkaisempia kytkentöjä. Seuraavassa kuvassa NAND-portin toteutus FET:eillä.


 

Digitaalisten perusporttipiirien esittelyä ja toimintaa jatketaan kurssilla Digitaalitekniikka, jossa tutustutaan tarkemmin myös piirien ominaisuuksiin ja monimutkaisempiin digitaalisiin piireihin.
Edellinenseuraava  
© Mikko Kuisma