|
Passiiviset komponentit
Passiiviset komponentit ovat useiden sähköisten piirien perusosia, ja niitä löytyy lähes kaikista elektroniikkalaitteista. Nimensä mukaisesti passiiviset komponentit eivät osallistu aktiivisesti sähköisen piirin toimintaan. Passiiviset komponenti vaikuttavat kuitenkin piirin toimintaan esimerkiksi vastustamalla virran kulkua tai varastoimalla sähköenergiaa. Vastakohtana passiivisille komponenteille ovat aktiiviset komponentit, jotka vaikuttavat piirin toimintaan generoimalla uusia signaaleja. Aktiivisia komponentteja ovat mm. paristot, transistorit, diodit ja vahvistimet.
Passiiviset komponentit ottavat energiaa lähteistä ja
- muuttavat sen muuhun energiamuotoon (yleensä lämpö)
- tai varastoivat saadun energian sähkökentän tai magneettikentän energiaksi
Tärkeimmät passiiviset komponentit ovat vastus [R], kondensaattori [C] ja kela [L].
Vastus muuttaa saamansa sähköenergian lämmöksi. Joskus tämä lämpö on hyödyllistä (esim. lämmitysvastus, kuten lämpöpatteri tai auton takalasin vastusverkko), mutta usein sähköteho vain muuttuu sähköisen laitteen kannalta hukkalämmöksi. Vastuksen resistanssin yksikkö on Ohmi, .
Kondensaattori pystyy varastoimaan sähköenergiaa sähkökenttään. Varatusta kondensaattorista voidaan mitata jännite ja kondensaattori toimii käytön kannalta hieman samalla tavoin kuin akku. Kondensaattorin kapasitanssin yksikkö on Faradi [F].
Kela eli induktanssi pystyy varastoimaan hetkellisesti sähköenergiaa magneettikenttäänsä. Toisin kuin kondensaattorilla, ei kelaan voi varastoida pitkäksi aikaa energiaa, vaan se purkautuu käytännössä hyvin lyhyessä ajassa. Jos vertaamme kelaa kondensaattoriin, niin varatusta kelasta voidaan mitata virta. Induktanssin yksikkö on Henry [H],
Elektroniikassa on myös monia muita passiivisia erikoiskomponentteja. Keskitymme seuraavaksi näihin kolmeen peruskomponenttiin vastukseen, kondensaattoriin ja kelaan, joihin useimmat erikoiskomponentitkin pohjautuvat.
|