Moni on varmaan nähnyt äänentoistolaitteiston tai tietokoneen mp3-soittimen yhteydessä nk. graafinsen taajuuskorjaimen (graphic equalizer), alla oleva kuva. Graafinen taajuuskorjain on periaatteessa monimutkainen suodatin, jonka arvoja käyttäjä voi halutessaan muuttaa. Yleensä satunnainen kuulija vääntää korjaimen hieman alla olevan kuvan mukaisesti "hymyyn", korostaen matalia bassoääniä ja korkeita diskanttiääniä.
Esimerkki graafisesta taajuuskorjaimesta.
Taajuuskorjain on vierekkäisille taajuuksille viritetty "suodatinpankki", jolla voidaan eri taajuuksilla olevien signaalien vahvistusta tai vaimennusta muuttaa. Alla olevassa kuvassa näkyy periaatteessa taajuusvasteen vaaka-akseli, eli taajuudet, joilla toistoa voidaan muokata. Pystyakselilla on desibeliasteikko (-12dB - +12dB), eli tietyllä taajuusalueella olevaa signaalia voidaan vahvistaa (+ dB) tai vaimentaa (-dB).
Kuvan (alla) esimerkissä matalia bassotaajuuksia 30 Hz:n ympärillä on korostettu 12 dB, eli lineaarisella asteikolla signali on vahvistettu n. nelinkertaiseksi. Taajuuksilla 250 Hz ja 4 kHz vahvistus on 0 dB, eli lineaarisella asteikolla vahvistus on yksi - signaali pääsee vahvistumatta tai vaimenematta läpi. Taajuudella 1 kHz vaimennusta on esimerkissämme -12 dB, eli kilohertsin taajuisesta signaalista pääsee korjaimen läpi vain n. 0.25 alkuperäisestä tasostaan.
Esimerkkimme taajuuskorjaimen vasemman kanavan asetuksia.
Taajuusvasteeseen ja suodatinajatteluun liittyen graafisen taajuuskorjaimen toimintaa voi ajatella seuraavan kuvan avulla. Kuvassa on ylimpänä hahmoteltu taajuuskorjaimen taajuusvaste edellisen kuvan asetuksilla. Alempana olevat laatikot taas kuvaavat yksittäisten suodattimien taajuusalueita. Taajuuskorjain koostuu useasta vierekkäisestä suotimesta, joiden vahvistus voidaan asettaa, ja siten vaikuttaa taajuusvasteeseen. Taajuuskorjaimella pyritään korjaamaan jossakin äänentoistoketjussa (esim. kaiutin) tapahtuvaa vääristymää - usein kuitenkin vääristämällä äänisignaalia vieläkin lisää.
Yllä olevan taajuuskorjaimen asetuksilla saatava taajuusvaste. Alla olevat laatikot pyrkivät kuvaamaan taajuuskorjaimessa olevien yksittäisten kaistanpäästösuotimien vasteita. Yksittäisten suotimien vasteet menevät osaltaan päällekäin viereiselle taajuuskaistalle. Huomaa myös logaritminen taajuusasteikko, joka on jaoteltu esimerkissämme oktaavin välein (oktaavi = taajuuden kaksinkertaistuminen).
|