Edellinenseuraava   Vahvistus

Virtavahvistin - käsittely yksinkertaistetun mallin avulla

Virtavahvistuksella tarkoitetaan vahvistimen kykyä vahvistaa tulevaa virtaa jollakin tietyllä kertoimella. Virtavahvistus ilmoitetaan yleensä dimensiottomana kertoimena (merkitään esim. Ai  = 100) tai desibeleissä (esim Ai = 40 dB). Virtavahvistin toimii periaatteessa samalla tavoin kuin jännitevahvistin, ainoastaan vahvistettavana suurena käsitellään nyt virtaa.

Virtavahvistimelle voidaan tehdä myös vastaava malli, kuin mitä jännitevahvistimelle tehtiin. Poikkeuksena on vain mallin sisältämä virtageneraattori (kuvassa pylpyrä nuolella), joka vahvistaa vahvistimen tuloon tuodun virran ii   Aisc -kertaiseksi. Jos sisään tuodaan esimerkiksi 1mA:n virta ja Aisc on 100, generoi virtalähde 100 mA:n virran. Myös lähtöresistanssi on hieman eri tavalla kuin jännitevahvistimen tapauksessa. Jännitevahvistinta voidaan mallintaa siis Thevéninin yksinkertaistaistetulla mallilla ja virtavahvistinta Nortonin mallilla. 


Virtavahvistimen yksinkertaistettu sijaiskytkentä. Malliin täytyy liittää syöttävän lähteen sijaiskytkentä sekä kuormitus, kuten esitettiin jännitevahvistimen tapauksessa, jos halutaan laskea kokonaisen vahvistinjärjestelmän arvoja.

HUOMIO etenkin 2-kurssilaiset! Mallia tarvitaan vielä kurssilla käsiteltäessä transistorivahvistinkytkentöjä. Transisistorista tehdään kuvan mukainen sijaiskytkentä, jonka jälkeen voidaan laskea mm. kytkennän vahvistus.

Edellinenseuraava
© Mikko Kuisma, Satu Leinonen