Edellinenseuraava   Passiiviset komponentit

Käytännön kondensaattorit

Kondensaattoreita valmistetaan hyvin monenlaisista eri materiaaleista ja erilaisin rakentein. Tärkeinpänä eri tyypit erottavana tekijänä on kondensaattorin eristemateriaali, dielektri. Eri materiaaleista valmistetuilla kondensaattoreilla voi olla hyvinkin poikkeavat ominaisuudet. Seuraavissa kuvissa on esimerkkejä erilaisista kondensaattorityypeistä.

Myös kondensaattorin kapasitanssin suuruus vaikuttaa käytännön kondensaattorin toimintaan ja ominaisuuksiin. Karkeasti sanottuna, mitä suuremmaksi kondensaattorin kapasitanssi nousee, sitä epäideaalisempi kondensaattori on sähköisiltä ominaisuuksiltaan. Tämä johtuu kondensaattorin sisältämästä vastuksesta ja induktanssista.


Erilaisia käytännön kondensaattoreita.

Kondensaattorityypeistä

Keraamiset kondensaattorit ovat kapasitanssiltaan ja kooltaan pieniä. Nimensä mukaisesti kondensaattorin eristemateriaalina toimii jokin keraami. Muovikondensaattoreissa on eristeenä käytetty erilaisia muovimateriaaleja. Keraamisilla ja muovikondensaattoreilla ei ole napaisuutta, eli jännitteen kytkemissuunnalla ei ole merkitystä ja kondensaattoreita voidaan käyttää kaikissa sovelluksissa. Kapasitanssiltaan muovikondensaattoreilla päästään tyypillisesti suurempiin arvoihin kuin keraamisissa kondensaattoreissa. Elektrolyyttikondensaattorit ovat kapasitanssiltaan tavanomaisista kondensaattoreista suurimpia. Haittapuolena on se, että jännite voidaan yleensä kytkeä vain tietyin päin ja elektrolyyttikondensaattorit soveltuvat hyvin vain tasasähkösovelluksiin. Väärin päin jännitteeseen kytketty elektrolyyttikondensaattori voi jopa räjähtää. Kaikkia edellä mainittuja kondensaattorityyppejä on hyvin monta eri alatyyppiä. 

Muita kondensaattorityyppejä ovat mm. lasi-, kiille ja ilmaeristeiset kondensaattorit. Kondensaattoreista on olemassa myös säädettäviä versioita, joita käytetään esimerkiksi suurtaajuisissa virityspiireissä kuten radiovastaanottimissa.

Edellinenseuraava
© Mikko Kuisma,  Satu Leinonen